Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 06.11.2011
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Dan Istratie
Titlul articolului: Sondaj după Recensământ: 9% dintre români nu au fost recenzaţi, 93% şi-au dat CNP-ul
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-dupa-recensamant-9-dintre-romani-nu-au-fost-recenzati-93-si-au-dat-cnp-ul-952776.html


90% dintre români declară că au fost vizitaţi de către un recenzor, 5% spun că nu au fost recenzaţi, iar alţi 4% că nu au răspuns întrebărilor pentru că nu fost acasă. Circa 1% dintre cei chestionaţi au refuzat să răspundă la întrebarea dacă au fost vizitaţi de recenzor. Cei mai mulţi intervievaţi care spun că nu au fost vizitaţi de un recenzor se plasează în categoria 18-35 de ani.
 
Datele provind dintr-un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, cu privire la atitudinile şi percepţiile populaţiei faţă de Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.
 
Cercetarea mai arată că mai mult de jumătate dintre români nu ştiu care este instituţia responsabilă pentru organizarea Recensământului. Cel mai corect informaţi în această privinţă sunt bărbaţii, respodenţii din mediul urban şi cei cu vârsta între 55 şi 65 de ani.
 
Eşantion de aproape 1.500 de persoane
Peste jumătate dintre respondenţi consideră că Recensământul a fost destul şi foarte bine organizat, iar aproape 7 din 10 români cred că Recensământul este util şi foarte util.
 
12% dintre cei chestionaţi nu au răspuns ei înşişi la întrebările cuprinse în formularele de Recensământ, ci alte persoane din familie.
 
În ceea ce priveşte declararea CNP-ului 93% dintre intervievaţi au declarat că i l-au oferit recenzorului, 6% au spus că nu l-au dat, iar 1% au refuzat să răspundă la întrebarea dacă au declarat CNP-ul în formularele de recensământ.
 
Cercetarea IRES a fost realizată pe un eşantion de 1.469 indivizi, de 18 ani şi peste şi are o eroare maximă de ± 2,6%. Datele au fost culese prin telefon.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.